III. Facebookos – baráti találkozó

A III. Találkozóval kapcsolatos információk előtt szeretnénk röviden ismertetni olvasóinkkal az immár Csokvaományban hagyománnyá vált Facebookos-baráti találkozó történetét.

Pap-Klára Márta egy közösségi oldalon létrehozta a Csokvaomány Csoportot a következő céllal: „Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy minél többen megismerjék Csokvaományt, a szülőfalumat. A falu gyönyörű fekvésű, Szilvásváradhoz közel található. A falu a hatvanas-hetvenes években élte virágkorát. Azóta megszűnt munkahelyek, megszűnt vasút, bezárt iskola, egyre kevesebb fiatal, egyre több megüresedett ház jellemzi a falut. Jó lenne megállítani ezeket a folyamatokat”. Rövid időn belül rendkívül népszerű lett, egyre többen csatlakoztak, barátok, rokonok találták meg itt egymást, és egy élő, interaktív közösséggé vált a Csoport, a tagok létszáma pedig mind a mai napig gyarapodik. Később aztán megfogalmazódott a csoporttagok személyes találkozójának igénye is, melyet elsőként a szintén csokvaományi születésű Dr. Kaló Emil fogalmazott meg: „Javaslom, illetve felvetem egy jövőbeli személyes találkozás lehetőségét… A rendezvény egyik nem titkolt célja, hogy bizonyítsuk azon tényt: a falunak nem csak múltja, hanem jelene is van, és a jövőjéért is tehetünk valamit. Ha szerencsések vagyunk, tehetünk, ha nem jön össze, legalább megpróbáltuk. Hagyományt teremtünk vagy nem? Nem tudjuk. A pozitív hozzáállás sokat segíthet.”

Nem kellett sokat várni, megvalósult a terv. A Gödöllőn élő Pap-Klára Márta Tanárnő, a Miskolcon élő Dr. Kaló Emil Osztályvezető Főorvos Úr mellett helyi segítők is akadtak: Mustos Tibor, Kaló Oszkár, Barna László, Barta György, Bárdi Gyula, Éliás Gábor, és még sokan mások. Az I. Találkozón egy Csokvaományról szóló könyv elkészítése is felvetődött, amely könyv a II. Találkozóra el is készült; nagy-nagy köszönet a szerzőknek, szerkesztőknek, szponzoroknak. Az első két találkozóról készült fotókat megtekinthetik a Galériában, a könyvvel kapcsolatos ismertetőt pedig a Helytörténet menü második pontjában.

Most pedig a III. Találkozóval kapcsolatos legfontosabb információkat közöljük:

2015. 02. 19-én csütörtök 16:00 órától Önkormányzatunk képviselő-testületi ülést tartott. A programok között az egyik napirendi pont a 3. Facebookos – baráti találkozóval kapcsolatos előkészületi-, szervezési feladatok voltak. A képviselő-testület egyhangúlag jóváhagyta a 3. Találkozó megrendezését. Az időpont és egyéb fontosabb kérdésekben egyeztettünk Pap-Klára Márta szervezővel, továbbá Dr. Kalo Emil szervező-ötletgazdával. A következőkben állapodtunk meg:

(1) A találkozó időpontja és helyszíne: 2015. július 4. szombat, a csokvaományi Fő tér melletti Kartell-kocsma udvara. Gyülekező, beszélgetés, előkészület az ebédhez 12:00-tól 14:00-ig, a Találkozó hivatalos kezdési időpontja: 14:00 óra.

(2) A Találkozóra történő jelentkezés módja a részvételi díj befizetése, legkésőbb 2015. június 20-ig (szombat), melynek összege 2000.-Ft/fő. Természetesen ennél nagyobb adományt is szívesen elfogadunk, hiszen a megmaradó pénzösszeget, a tavalyi minta alapján, a csokvaományi intézmények javára fogjuk fordítani. Június 20 után már nem tudunk jelentkezőket és befizetéseket elfogadni, mert a hónap közepére tudnunk kell, hogy milyen összegből gazdálkodhatunk, hány főre számíthatunk. A befizetéseket az előző évekhez hasonlóan készpénzben, a befizető és az átvevő aláírásával igazolva, Éliás Gábornál és Kaló Attilánénál (Timikénél) lehet megtenni.

A Találkozó sikerességéről és hangulatáról azt hiszem, nem kell írnom, hisz akik jelen voltak az elmúlt két rendezvényen, azok tudják és remélhetőleg tovább is adták, hogy milyen nagyszerű élményt nyújtott minden résztvevőnek. Az idén is nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt! Üdvözlettel: a szervezők