Hulladék égetésének szabályozása

Lakossági felhívás: A levegő tisztaságának védelméről

Csokvaomány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

5. § (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak az adott berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad elégetni.

(2) A fűtőberendezésben egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot (különösen ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket stb.) égetni tilos.

(3) Belterületen a kerti művelésből keletkezett hulladékot égetés útján hétfő és szerdai napokon, naponta 00 00 órától – 19 00 óráig lehet, napközben, derült égbolt és szélmentes idő esetén, megsemmisíteni. Csak jól éghető növényi hulladék ártalmatlanítható égetés útján.

(4) Szeles időben szemétégetés céljából tűzgyújtás szabad térben nem engedett.

(5) Avart és kerti hulladékot csak telken és megfelelően kiválasztott tűzrakó helyen szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet a lehető legkisebb mértékben károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

(6) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).

(7) Szabadon tűzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(8) A szabadon a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(9) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(10) Az egyéb anyagokat (nád, tarló stb.) csak a jegyző előzetes engedélyével, a tűzbiztonsági szabályok betartásával szabad égetés útján megsemmisíteni.

(11) A település belterületén a közúti forgalomban részt nem vevő benzin-, gáz- vagy gázolajüzemű gépjármű motorját – kivéve a helyhez kötött munkavégzés eseteit – 10 percnél hosszabb ideig járatni nem szabad.

(12) A levegőtisztaság-védelmi helyi feladatok ellátása tekintetében egyébként az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a vonatkozó jogszabályokat kell megfelelően alkalmazni.”

Kérünk valamennyi csokvaományi lakost, hogy a levegő tisztaságának védelméről szóló rendeletet a fentiek szerint legyen szíves betartani!

Csokvaomány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete